2019-06-13 04:37:00• hírek • Bede Emőke

Indulnak a szezonális vonatjáratok: közel egy napnyi zötyögés után már csobbanhatunk is

A 2018-as év szezon első járata. Fotó: youtube.com
A 2018-as év szezon első járata. Fotó: youtube.com

Az állami vasúttársaság, azaz ahogy legtöbben emlegetik, a CFR június 14-én indítja be szezonális járatait, melyek az ország lakosságát hivatottak eljuttatni a tengerpartra.

Románia különböző pontjait mintegy 40 járat köti hamarosan össze a Fekete-tengerrel és a Duna-deltával. A legtöbbet azonban kétségtelenül a Szatmárnémetiből induló vonat fog zötyögni: a szatmári pályaudvarról kifutó szerelvény a CFR becslései szerint kb. 20-22 óra múlva, 947 kilométer megtétele után fut majd be a végállomásra, Mangaliába. A CFR honlapján elérhető információk szerint Szatmárnémetiből 13:21-kor indul majd a vonat, hogy aztán reggel 9:12-kor megérkezzen a tengerparti városba. Visszafele 15:17-kor indul a szerelvény, a Szatmárra érkezés pedig másnap 10:13-ra várható.


Az említett útvonalra szóló, másodosztályú jegyért a vasúttrásaság 137 lejt kér el, az elsőosztályú utazásért pedig négy lej híján 200-at. Ezek természetesen a felnőtteknek szóló jegyárak, a gyerekek és a nyugdíjasok 50 százalékos kezdezménnyel utazhatnak a CFR által közölt információk szerint. Azonban kétségtelenül az egyetemistáknak éri meg leginkább ezt az utazási formát választani, ugyanis ők ingyenesen tehetik meg ezt a zötyögős 947 kilométert.



Persze nem csak vonattal lehet megtenni ezt a távot, hanem bátran lehet választani a repülőt is. A TAROM Konstancába tartó vasmadarai június 18-án szállnak fel először Szatmárnémetiből, s egészen szeptember 14-ig minden kedden és pénteken megteszik majd ugyanezt. A járatok 9:10-kor hagyják majd el a helyi légikikötőt, s alig 1 óra 40 percnyi út után már landol is a tengerparti üdülőváros repterén. Visszafele pedig 11:15-kor fordulnak a gépek. A repjegyek árusítása már megkezdődött, de érdemes jó előre lecsapni rájuk, ugyanis így komoly kedvezményekhez lehet jutni.


Ha sem a vonat, sem a repülő nem szimpatikus, akkor még mindig dönthetünk úgy, hogy busszal térünk vissza a tengerparti kiruccanásból A Fany cég honlapja szerint a Mangalia és Szatmárnémeti között közlekedő busz 895 kilométert tesz meg, melyhez kb. 16 órára van szüksége. A járat este 22 órakor indul az üdülővárosból, majd másnap 14 órakor fut be városunkba.


Persze mindemellett az utat autóval is megtehetjük, mellyel kapcsoaltban a Google Térkép útvonaltervezője szerint 11-12 órás menetidőre számíthatunk. Természetesen ez a szám számos tényező függvénye: sokat számít, ki mennyire hajlamos erősebben nyomni a gázt a kelleténél, de legalább ennyire fontosak a váratlan torlódások, útfelújítások és a beiktatott pihenők is. S akkor csak a poén kedvéért azt is eláruljuk, hogy ha valaki gyalog vágna neki az egész országot átszelő kalandnak, akkor 793 kilométert kellene megtennie. A Google szerint ezt a távot potom 163 óra alatt le is lehet darálni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: